maandag 21 november 2011

Een Kiva cadeaubon inwisselen

Als je een Kiva cadeaubon gekregen hebt, kun je deze op Kiva gebruiken om een lening aan te gaan. Het is niet mogelijk (voor zover ik het weet) om je Kiva cadeaubon meteen in geld om te zetten, je zult altijd eerst een lening moeten doen. Nadat de lener je terugbetaald heeft, kun je het geld wel laten uitbetalen aan jezelf (zie hier). 

Hoe wissel je die cadeaubon dan in voor een lening?

zondag 20 november 2011

Mijn vijfde lening gaat naar de Mujeres Exitosas Group in Peru

Mijn vijfde lening is naar de Mujeres Exitosas Group gegaan in Peru. Een groepslening is een lening aan meerdere mensen tegelijk. Ze krijgen meestal allemaal hetzelfde bedrag, en vaak staan ze met de hele groep garant voor dit bedrag. Dit betekent dat het risico voor de MFI en voor de uitlener (mij) kleiner is. Waar bij "gewone" leningen de lener vaak een onderpand moet hebben dat in beslag genomen kan worden bij wanbetaling, is dat bij een groepslening daarom meestal niet nodig. Dit kan helpen om ook armere mensen (die geen auto of huis hebben als onderpand) een lening te kunnen geven. Een groep geeft vaak ook steun, denk ik. Je kunt samen praten over hoe het met je bedrijfje gaat, je kunt adviezen en tips uitwisselen en er zal vast ook soms onderling gehandeld worden. 


zaterdag 19 november 2011

Een Kiva cadeaubon kopen

Stel dat jij nu ook door het Kiva-virus bevangen bent, en stel dat je familieleden of vrienden hebt "die alles al hebben", misschien overweeg je dan om voor Sinterklaas of de kerst die familieleden of vrienden een Kiva-cadeaubon te geven.

Een Kiva cadeaubon van mij aan mij.


Als je in de VS woont, kun je de cadeaubon laten opsturen naar je huisadres. Als je ergens anders woont, is het handiger om de cadeaubon gewoon zelf uit te printen. Ook kun je de cadeaubon per e-mail laten bezorgen bij de ontvanger; misschien handig voor penvrienden of voor bijvoorbeeld familie die ver weg woont. Tenslotte kun je de cadeaubon ook via facebook aan iemand geven. Hier weet ik helaas niet veel van, omdat ik zelf geen facebook heb (ja, ik weet dat ik achterloop).

Even nog wat details: je kunt cadeaubonnen kopen voor $25 of een veelvoud daarvan. Minder kan (helaas misschien) niet. Je kunt betalen voor de cadeaubonnen door je Kiva-tegoed te gebruiken of door na de bestelling te betalen via je PayPal-account of via een credit card. Het is belangrijk om te beseffen dat de ontvanger van de cadeaubon hem binnen 12 maanden moet gebruiken, anders wordt het geld beschouwd als "gedoneerd aan Kiva" en wordt het gebruikt voor de kosten die de organisatie Kiva maakt - als je dit wil voorkomen, leg ik op een andere pagina een trucje uit.

Hier dus de stappen om een cadeaubon te maken en 'm zelf uit te printen of per e-mail te versturen:  

Geld toevoegen aan je Kiva-tegoed

Stel, je wilt gaan winkelen op Kiva, maar je wil van tevoren alvast geld toevoegen aan je Kiva-tegoed. Misschien zodat je dan daarna je credit card kunt invriezen in een ijsblok en in de diepvries kunt stoppen, omdat je weet dat je altijd meer en meer leningen wil doen dan wat eigenlijk financieel gezond is, voor jezelf.

Hoe ga je dan te werk?

vrijdag 18 november 2011

Vierde terugbetaaldag: alles gaat op rolletjes

Het was alweer de vierde terugbetaaldag afgelopen dinsdag. Alles gaat goed. Het grappige (of misschien irritante) is, dat ik door de vierde terugbetaaldag nu $24,59 in mijn Kiva-portemonnee heb. Dus net 41 cent te weinig om een nieuwe lening aan te gaan!

Vooruitgang wordt geboekt...

zaterdag 12 november 2011

Kiva en de feestdagen

De feestdagen in de VS zijn min of meer begonnen. Halloween is geweest, maar hierna komen de gezelligere feestdagen: Thanksgiving op donderdag 24 november a.s., en dan natuurlijk Christmas op 25 december.

Als ik zo rondlees op diverse internetforums waar vooral Amerikanen schrijven, zijn deze feestdagen blijkbaar heel belangrijk. Ik heb berichtjes gezien van arme mensen die zich afvragen, wat ze toch voor "slechts" 200 tot 300 dollar kunnen kopen voor hun kind voor de kerst. Ik heb berichtjes gezien van mensen die met Thanksgiving niet op bezoek kunnen bij hun ouders en die dat verschrikkelijk vinden. Het lijkt dus of sommige mensen in de VS de feestdagen nog serieuzer nemen, dan wij dat doen.

Kiva wordt in deze periode ook drukker bezocht dan anders. Mensen geven elkaar Kiva-cadeaubonnen en zo stromen er meer mensen toe die een lening zoeken om aan bij te dragen. In 2009 gaf ik mijn ouders met kerst ook een cadeaubon, maar vervolgens moesten ze tot ergens in januari wachten voor ze 'm konden gebruiken, omdat de leningen-bron helemaal was opgedroogd. Er waren nul leningen op Kiva. Vorig jaar gaf ik geen cadeaubonnen voor Kiva weg, maar ik weet nog dat ook toen rondom de kerst er enige dagen totaal geen leningen te vinden waren. Als er al nieuwe bijkwamen, waren die ook weer binnen een paar minuten helemaal vol.

Kiva heeft vorige week verklaard, dat er vanaf nu geen leningen meer "over de datum gaan". Alle leningen die nog niet helemaal gefinancierd zijn, blijven gewoon net zo lang staan, totdat ze dat wel zijn. (Alhoewel dit ergens in januari vast wel weer veranderd zal worden). Waar er op Kiva normaal gesproken ca. 900 tot 2500 leningen staan, zijn dat er nu 4394 . Een enorm aantal. Dit is dus deels doordat leningen ook na 30 dagen blijven staan, en deels ook omdat de MFIs deze en volgende maand iets meer leningen mogen plaatsen dan normaal.

Mocht je dus in Kiva willen instappen, dan lijkt nu me een mooie tijd met een keuze uit heel veel leningen (er zit er vast eentje voor jou tussen). Wacht niet tot kerst, want mogelijk zullen er dan, ondanks deze maatregelen van Kiva, toch weer "tekorten" zijn aan leningen...

vrijdag 11 november 2011

Hasan ligt ook weer op schema... Tilman nog niet

Op 20 oktober is het bedrag wat Hasan me aan terugbetaling schuldig was, bijgeschreven op mijn Kiva-account. Ik heb nu dus $16.44, waar ik nog steeds geen nieuwe lening voor kan geven, maar wel bijna.

Tilman loopt nog achter. Er is in oktober wel geld van hem binnengekomen, maar niet genoeg om zijn achterstand in te lopen. Half november is natuurlijk de volgende betaaldag; hopelijk zal ik dan in ieder geval zien dat het hem blijft lukken om een bedrag te betalen, ook als dat niet genoeg is om de achterstand helemaal in te halen.

Met de andere twee heren gaat het helemaal goed; die liggen mooi op schema.

Soms geeft de MFI een update over hoe het met een bepaalde lener gaat. Er staat dan bijvoorbeeld in, wat ze met de lening hebben gedaan en of hen dat inderdaad extra geld oplevert. Dat is altijd erg leuk om te lezen. Helaas heb ik nog geen update gezien voor "mijn" vier leners. Mocht dat nog komen, dan breng ik jullie zeker op de hoogte.