dinsdag 31 januari 2012

De meeste "late leningen" zijn gered!

Pfoeh, dat was even extreem spannend, zeg! Op 20 januari vertelde ik al dat er leningen over de datum dreigden te gaan. Op 25 januari waren het er nog zo'n 190. Inmiddels is de deadline voor deze leningen verstreken. En... er zijn er maar vier niet gered! Gisteravond waren het er nog zo'n veertig, maar terwijl wij sliepen barstte in de VS een leen-vuurwerk los en zijn er dus nog vele gered.

Ik ben hier wel heel tevreden mee, had niet verwacht dat het zou lukken om 190 leningen, in totaal goed voor honderdduizenden dollars, binnen een paar dagen gefinancierd te krijgen. Een overwinning voor het LLL team!

maandag 30 januari 2012

MFI's of microfinancieringsinstituten

Kiva werkt samen met microfinancieringsinstituten of MFI's in vele landen. Deze MFI's beoordelen wie een lening krijgt, communiceren met de lener en beheren de leningen. De MFI's zijn ook verantwoordelijk voor het plaatsen van de lening op Kiva, en maken dus de foto en het verslag over de lener. (Vaak is dat verslag wel in de plaatselijke taal en is er bij Kiva een vrijwilliger die dit vertaalt naar het Engels).

Op de Field Partner pagina van Kiva staat een overzicht van alle MFI's waarmee Kiva samenwerkt (of samengewerkt heeft)


De microfinancieringsinstituten werken dus samen met Kiva, maar zijn zeker niet door Kiva opgericht. De werkwijze van Kiva is eerder dat ze in verschillende landen op zoek zijn gegaan naar instituten of organisaties die daar al microkredieten verleenden, en dat er toen een samenwerkingsverband ontstaan is. Kiva geeft aan dat een MFI nooit meer dan 33% van haar financiering van Kiva mag krijgen, om de MFI niet te afhankelijk te maken van Kiva.

zaterdag 28 januari 2012

Kiva team: de Late Loaning Lenders

Een Kiva-team is een groep leners die op een soort forumpje bij elkaar komen om te kletsen, om elkaar bepaalde leningen aan te raden en om de leningen die ze doen voor dat team te laten gelden (zo ontstaan er ook competities tussen verschillende teams, bijvoorbeeld wie het meeste kan lenen of wie de meeste leden heeft). Sommige teams zijn open, wat betekent dat iedereen er lid van mag worden. Bij anderen heb je toestemming nodig van een team-kapitein om lid te mogen worden. Ik schreef hier al meer over teams.

Gezien de leningen die de komende dagen over de datum dreigen te gaan, is het team Late Loaning Lenders nu wel erg actueel. Vandaar hier wat meer er over...

De pagina van het LLL team

donderdag 26 januari 2012

Microfinancieringsinstituten of MFI, een kort overzicht

Dit is een kort overzicht van wat ik weet over MFI's. Later volgt meer...  

 Kiva werkt samen met microfinancieringsinstituten of MFI's in vele landen. Deze MFI's beoordelen wie een lening krijgt, communiceren met de lener en beheren de leningen. De MFI's zijn ook verantwoordelijk voor het plaatsen van de lening op Kiva, en maken dus de foto en het verslag over de lener. (Vaak is dat verslag wel in de plaatselijke taal en is er bij Kiva een vrijwilliger die dit vertaalt naar het Engels).

Op de Field Partner pagina van Kiva staat een overzicht van alle MFI's waarmee Kiva samenwerkt (of samengewerkt heeft)


De microfinancieringsinstituten werken dus samen met Kiva, maar zijn zeker niet door Kiva opgericht. De werkwijze van Kiva is eerder dat ze in verschillende landen op zoek zijn gegaan naar instituten of organisaties die daar al microkredieten verleenden, en dat er toen een samenwerkingsverband ontstaan is.

woensdag 25 januari 2012

Update over de expiring loans

Zoals ik een paar dagen geleden vertelde, dreigen er de komende dagen heel wat leningen over de datum te gaan. Als de lening dan nog niet helemaal gefinancierd is, krijgt iedere financierder z'n geld terug en krijgt de MFI niets voor deze lener.

Op dit moment zijn er acht leningen die op 30 januari over de datum dreigen gaan. Twee zullen er zeker nog wel gefinancierd worden, want die hebben nog maar $150 en $300 nodig, maar de andere zes zijn een beetje onzeker aangezien ze nog bedragen van meer dan $800 nodig hebben.

Op 31 januari volgt de grote groep leningen die over de datum dreigen te gaan. Op dit moment zijn het er nog zo'n 180! Er zouden nog vele tienduizenden dollars nodig zijn om al deze leningen helemaal te financieren.

Op 1 februari zijn het er dan zo'n 35. Dat lijkt helemaal niets vergeleken met het aantal leningen van 31 januari, maar ik denk dat ze daar misschien de dupe van kunnen worden. (Iedereen probeert de leningen van 31 januari te redden en er zal weinig aandacht zijn voor die van 1 februari).

De leningen zijn hier te vinden.

dinsdag 24 januari 2012

Mijn zevende lening gaat naar Nelson Norberto uit El Salvador

Toen de terugbetalingen voor januari gedaan waren, kon ik van mijn kiva krediet een nieuwe lening aangaan. Het werd een lening die al wat langer gepost was op Kiva, en die dus over de datum dreigde te gaan. En dat nog wel ondanks de mooie naam van de man in kwestie: Nelson Norberto... uit El Salvador.


Nelson Norberto is 34 jaar oud en woont in zijn eigen huis bij zijn moeder. Hij verkoopt verschillende producten als verkoper op de markt in het gebied waar hij leeft. De producten die hij verkoopt, hangen af van het seizoen, daarom heeft hij zich niet in één soort producten gespecialiseerd. Hij doet dit werk al veel jaren en het is zijn primaire bron van inkomsten. Zijn motivatie komt ook voort uit het feit dat hij ook voor zijn moeder het dagelijks brood moet verzorgen, aangezien zij nu te oud is om te werken. Zijn moeder is heel belangrijk voor hem.

Nelson heeft besloten om nog een lening bij INTEGRAL te vragen omdat het kerstseizoen er aan komt en hij deze kans om veel te verkopen niet wil missen. Hij zal de lening gebruiken om kerstartikelen in te kopen. Hij heeft eerder bij INTEGRAL geleend en heeft goede krediet-referenties. Hij is het instituut dankbaar dat ze hem de hand toestaken toen hij het het meest nodig had en hij vertrouwt er op dat deze lening hem kan helpen inkomsten te creëren zodat hij voor zijn moeder kan blijven zorgen.

De lening is voor 550 dollar, is half november al aan Nelson gegeven, en zal door hem in de loop van maart 2012 t/m januari 2013 terugbetaald worden in oplopende bedragen. De MFI, Apoyo integral, vraagt 29% rente op jaarbasis. Apoyo Integral heeft diverse soorten leningen voor verschillende doelen en biedt naast leningen ook micro-verzekeringen.

zondag 22 januari 2012

Zesde terugbetaaldag:

De rapportage van de vijfde terugbetaaldag heb ik overgeslagen. De drukke feestdagen, he... Op 15 januari keek ik weer naar mijn account, en warempel:

Fares, Hasan, de Mujeres Exitosas Group en de Massabong Group liggen precies op schema met hun betalingen. Nadim ligt een dollar of twee achter op schema, maar komt er vast wel. Tilman ligt nog steeds precies een maand achter op zijn betalingen, ik denk nu meer en meer dat het een soort administratieve fout is, en blijf hopen dat het eigenlijk best goed met hem gaat.

Hierdoor heb ik nu $32,34 in mijn Kiva-portemonnee. Tijd om te gaan shoppen voor een nieuwe lening, dus!

Kijk jij ook altijd zo uit naar "terugbetaaldag"?

zaterdag 21 januari 2012

Mijn zesde lening gaat naar de Massabong Group uit Sierra Leone

In de drukke decembermaand heb ik wel een lening gedaan, maar deze hier nog niet beschreven. Aan dat uitstel komt nu een eind! Ik koos voor de Massabong Group uit Sierra Leone.


Deze vijf mensen vormen de Massabong Group en zijn allemaal handelaars op kleine schaal, ze komen uit Magburaka, een stad in het noorden van Sierra Leone. Elk van hen krijgt een lening van 0,8 millioen SLL (oftewel zo'n 170 dollar) om de kwaliteit en grootte van hun respectievelijke bedrijfjes te verbeteren.

vrijdag 20 januari 2012

Help Kiva de winter door...

Ja, niet schrikken hoor, met Kiva zal het best wel goed gaan. Het gaat meer om de Kiva-leners en de MFIs.

Om beter voorbereid te zijn op het "cadeauseizoen" (Thanksgiving en kerst) heeft Kiva vanaf november aan de MFIs gevraagd om meer leningen te plaatsen (zie ook hier). Vorig jaar viel Kiva namelijk helemaal stil vlak na de kerst: mensen hadden zoveel cadeaukaarten gekregen en ingewisseld, dat alle leningen helemaal volgeboekt waren. Als een MFI dan al op 28 december weer vijf leningen plaatste, waren die ook binnen enkele minuten helemaal volgeschreven, en weer weg van de site. Dus Kiva dacht dit jaar slim te zijn en liet MFIs meer leningen plaatsen. Ook zouden deze leningen niet over de datum gaan, zoals leningen normaal gesproken wel doen op Kiva. Met succes, want tijdens alle feestdagen bleven er altijd nog minimaal 1000 leningen op de site staan, waar nieuwe "Kivanen" uit konden kiezen. Maar nu, half januari, zijn er dus nog wat van die oude leningen over. En binnenkort gaan ze wel over de datum. Vanaf 31 januari verstrijken de eerste deadlines.