zondag 29 april 2012

Real country collectors

Dit blogberichtje is in het Engels; het is de vertaling van het Nederlanse bericht dat precies hier beneden staat. This blogpost is the same as the previous one, but in English. For the full version, click below...

Echte landenverzamelaars...

Naar aanleiding van mijn vorige berichtje over "country collectors" ofwel landenverzamelaars werd ik benieuwd, wat de motivatie zou kunnen zijn van mede-Kivanen die hun leningen over zoveel mogelijk landen proberen te verspreiden. Ik heb in een Kiva-team gevraagd of er landenverzamelaars waren die wat vragen zouden willen beantwoorden en dat is gelukt. 

Uit de antwoorden bleek wel, hoe divers het gezelschap is: software consultant Austin uit South Dakota in de VS, de Roemeense Ana die nu in Nederland woont en die computerspellen ontwikkelt, George, gepensioneerd USAF officier uit Oregon (VS) en Anne uit Finland, die lerares Fins voor volwassenen is, reageerden. 

De landenkaart van een van de landenverzamelaars uit dit artikel

zondag 22 april 2012

Mijn 10e lening gaat naar Nubia Esperanza

 Na de terugbetaaldag had ik bijna $25 aan Kiva-tegoed. Na het toevoegen van een eurootje via paypal kon ik weer een nieuwe lening uit gaan zoeken.

Nubia komt uit Granada in Nicaragua, is getrouwd en moeder van drie kinderen waarvan er twee al zelfstandig wonen. Ze is een verkoopster met een eigen winkel. Eerst verkocht ze alleen hout en gekookte bonen, later realiseerde ze zich dat haar buren ook graag andere dingen wilden kopen, zoals rijst. Met de hulp van financiele instituten heeft ze haar winkeltje verder uitgebouwd. Ze heeft ook ander inkomen omdat haar man kleine apparaten en kleren verkoopt in de omliggende wijken.

Nubia in haar winkel

Kiva gratis uitproberen

Kiva maakt het mogelijk om gratis een eerste lening te doen. Een anonieme sponsor heeft Kiva geld geleend, en dit geld gaat weer in porties van 25 dollar naar nieuwe Kiva-leden.

Het gaat als volgt... Klik op de link hier beneden en je krijgt van de Kiva organisatie 25 dollar om mee te spelen. Die 25 dollar moet je uitlenen. Je zult zelf ook nooit geld ontvangen: als het geld terugbetaald wordt, gaat het terug naar Kiva. Maar wel een mooie gelegenheid om het eens te proberen, niet? Gratis proberen, kijken of het iets voor je is... Kijken hoe het allemaal werkt.

http://kiva.org/invitedby/fabiooltje8487

Meer informatie over Kiva vind je op deze blog, bijvoorbeeld hoe te registreren en hoe een lening uit te kiezen.

zaterdag 21 april 2012

Negende terugbetaaldag: de Mujeres Exitosas Group is klaar!


Hoi allemaal,
Vorige week zondag was het weer Kiva terugbetaaldag.

En de Mujeres Exitositas Group is helemaal klaar met terugbetalen. Dat hebben ze goed gedaan! Ik zie ook op Kiva dat ze recent ook weer een nieuwe lening gepost hebben op Kiva en dat deze alweer van start is gegaan. De oude lening was voor zeven groepsleden en bedroeg $1200, de nieuwe is voor $2025 en is voor negen groepsleden (Roxana is uit de groep gegaan, Carmen Rosa, Mercedes en Patricia Karina zijn nieuwe groepsleden). Jammer dat ik het te laat zie om bij te dragen aan de nieuwe lening, maar ik hoop dat ze hem met evenveel succes kunnen terugbetalen als de vorige.

Nadim heeft deze maand zes cent te weinig betaald en gaat daardoor achterlopen met zijn terugbetalingen volgens de genadeloze en strenge Kiva-computer (hij heeft al 74% terugbetaald). Hasan doet het keurig en ook Fares, Kamal en Turbadrah liggen op schema. Tilman heeft deze maand de dubbele hoeveelheid geld betaalt, en ligt daardoor niet meer een maand achter op zijn schema, maar is op tijd.
De Massabong groep loopt nog steeds een maand achter, maar heeft ook deze maand weer keurig betaalt voor deze maand.

Nelson heeft deze maand nog niet betaald. In principe mag er tot 1 mei een betaling binnenkomen, dus misschien komt deze nog binnen voor deze maand.


maandag 2 april 2012

Landenjacht


Sommige Kiva-leden proberen een soort Risk te spelen: leen geld uit in zoveel mogelijk landen. "Country collectors" worden helemaal enthousiast als Kiva actief wordt in een nieuw land, of als er een lening gepost wordt uit een land dat ze nog niet "hadden".


Kaart met in geel alle landen waaraan ik heb geleend. Inzoomen of klikken zou je meer informatie geven.

Zoals jullie zien, ben ik nog wel even bezig voor ik ze allemaal heb. Momenteel lopen er leningen van mij in: Libanon (2x), Mongolie, Peru, El Salvador, Sierra Leone, Irak, Colombia en Azerbaijan. Ik ben ook niet echt een landenverzamelaar, maar toch wel leuk om te zien hoe mijn dollartjes verspreid zijn over de wereld.