donderdag 31 mei 2012

Vrijwilligerswerk bij Kiva: fellow zijn

Kiva stuurt twee keer per jaar "fellows" uit naar diverse microfinancieringsinstituten over de hele wereld. Deze fellows zijn vrijwilligers die 3-12 maanden onbetaald voor Kiva samenwerken met een of meerdere MFIs. Ze helpen Kiva om de MFI te beoordelen (is de MFI betrouwbaar, kloppen de beschrijvingen die aan Kiva geleverd worden, hoe staat de MFI er financieel voor) en ze helpen de MFI om met Kiva te communiceren (hoe werkt de website van Kiva, hoe krijgen ze de leningen op Kiva, wat voor gegevens moet de MFI aanleveren aan Kiva).

Het lijkt me een fantastische "baan", en de blogs die de Kiva fellows bijhouden laten zien dat het heel avontuurlijk, leerzaam en heel leuk kan zijn.

Er wordt wel ook heel wat gevraagd van een Kiva fellow: hij of zij moet minimaal 21 jaar zijn, de Engelse taal perfect beheersen, en daarnaast ook liefst nog een van de volgende talen: Frans, Arabisch, Khmer, Mongolees (?), Pashto, Portugees, Russisch, Spaans, Swahili, Tagalog en Vietnamees. Daarnaast moet een fellow liefst al ervaring hebben met consultancy of de financiele wereld, en goed kunnen communiceren (met mensen uit een andere cultuur).Je bent trouwens ook echt een vrijwilliger, ik weet niet precies of Kiva iets betaald (bijv de reiskosten?), maar in ieder geval een deel van de kosten zul je zelf moeten betalen.

Mocht jij nog een half jaartje vrij hebben en zin hebben in een zinnig avontuur, dan kun je je tot oktober 2012 aanmelden, het avontuur begint dan in januari 2013 in San Francisco, waar Kiva de nieuwe lichting Kiva Fellows eerst nog een cursus aanbiedt, voordat ze op diverse plekken in de wereld gestationeerd worden.

Meer informatie vind je hier: http://www.kiva.org/fellows


donderdag 24 mei 2012

Donaties aan Kiva doen

Als je op Kiva een lening doet, wordt je gevraagd of je geld wil doneren aan Kiva. Dit bedrag staat dus los van het geld dat je tijdelijk uitleent, het is echt een gift aan de organisatie Kiva. Dit geld krijg je dus ook nooit terug, het is echt een donatie.

Het geld wordt door de organisatie Kiva gebruikt om in stand te blijven en om te groeien. Er werken een paar betaalde krachten voor Kiva (naast heel veel vrijwilligers) en natuurlijk kosten dingen als de website of het communiceren met de microfinancieringsinstituten ook geld.

vrijdag 18 mei 2012

Mijn 11e lening gaat naar de Luz Y Amor Group

Ik had nog net geen $25 bij elkaar, maar wilde wel graag een nieuwe lening doen. Dus na het toevoegen van een paar euro kon ik gaan zoeken. En het werd nog spannend ook! Ik vond een groepslening die binnen drie uur "over de datum" zou gaan en besloot dat zij mijn lening zouden worden. Vervolgens heb ik in die drie uur hen regelmatig gecheckt om te kijken of ze al gefinancierd waren. Het spannendste stukje:

Met nog 15 minuten op de klok moeten ze nog 10% van hun totaalbedrag binnenhalen: nog $250 . Gaat het ze lukken? Met 10 minuten moeten ze nog $175 binnenhalen...Met 5 minuten nog $25... Gaan ze het halen? Pakt iemand die laatste $25?

En ja, het was gelukt. Met nog vier minuten te gaan heeft iemand de laatste $25 gefinancierd, en dus is de Luz y Amor groep mijn meest recente "aankoop":

De Luz y Amor groep uit Nicaragua

woensdag 16 mei 2012

Tiende terugbetaaldag


En het was weer de vijftiende van de maand en dus terugbetaaldag.

Twee verrassingen: Nadim heeft in één keer het hele bedrag wat hij nog moest betalen, afbetaald. Eigenlijk had hij nog twee maanden te gaan na deze maand, maar hij heeft zijn zes cent achterstand hard ingehaald en is nu dus helemaal klaar met afbetalen.
En Nelson had in april niets betaald, maar heeft dat nu goedgemaakt door meer dan twee maanden te betalen; dus nu ligt hij zelfs een paar dollar voor op schema.

 Hasan, Fares, Turbadrah en Nubia liggen op schema met hun terugbetalingen. De Massabong groep loopt nog steeds een maand achter, maar heeft wel deze maand weer keurig betaald voor deze maand.


Mijn "wall of fame" tot nu toe




Ik heb nog geen terugbetalingen gekregen van Kamal en Tilman. Ik heb de indruk dat de betalingen deze maand sowieso wat langzaam gaan. Er zijn wat veranderingen op de Kiva website ingevoerd sinds de 15e, mogelijk heeft dat er mee te maken.
Update: ook Kamal's betaling is nu binnen.

dinsdag 15 mei 2012

Vandaag komen de terugbetalingen binnen

Vandaag komen de terugbetalingen binnen, en ik verheug me er op!

Zoals ik de vorige terugbetaaldag vertelde, loopt Nadim zes cent achter met z'n terugbetalingen. Daarom heeft Kiva als "maatregel" hem "delinquent" genoemd en hem anoniem gemaakt (om de wanbetaler nog een beetje te beschermen). Een beetje een draconische maatregel, als je het mij vraagt, voor zes cent. Grinnik.

Dit is Nadim's pagina nu - morgen zijn zijn naam en foto hopelijk weer terug, als hij z'n achterstand van zes cent ingehaald heeft...

Nelson heeft vorige maand inderdaad niets terugbetaald. Als ik naar de uitgebreide terugbetaalgegevens kijk, komt dat inderdaad omdat hij nog niet betaald heeft (en niet omdat zijn MFI instelling achterloopt met betalingen aan Kiva). Oei, Nelson zit nog maar op 22% van wat hij moet terugbetalen. Hopelijk komt er deze maand weer wat binnen... Dat zullen we dan hopelijk vandaag te horen krijgen. (Nelson is niet anoniem gemaakt, wel staat er "delinquent" bij zijn gegevens. Mogelijk is de anonimisering alleen aanwezig als de MFI dat afgesproken heeft met Kiva).

PS: Een paar uur later: Nelson heeft deze maand het dubbele bedrag betaalt, dus voor vorige maand en voor deze maand. Dus hij ligt weer op schema. De rest van mijn update volgt als meer verwachte terugbetalingen binnen zijn. 

dinsdag 8 mei 2012

Kiva-team FOBH, oftewel Friends of Bob Harris

Kiva-teams vergroten de hoeveelheid lol die Kiva je levert, en ze kunnen helpen bij het vinden van leningen die jij speciaal interessant vindt (daardoor kunnen ze ook helpen bij het laag houden van je bankrekening...). Ik ben lid van meerdere teams, waaronder het FOBH team... Het team "vrienden van Bob Harris".

Mr. Bob Harris himself...

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van de hele meneer Bob Harris gehoord had, voordat ik per toeval op zijn team stuitte (als ik het me goed herinner via een berichtje in een ander team). Maar sinds een jaartje ben ik "vriend" en lees ik graag mee op het berichtenforumpje van dit Kiva-team.