vrijdag 3 februari 2012

Leningen die "pre-disbursed" zijn

De meeste leningen die op Kiva staan, zijn tegenwoordig "pre-disbursed". Dit wil zeggen dat de lening al verleend is aan de lener, voordat de lening op Kiva geplaatst wordt. Je kunt dit zien op de individuele pagina's van leningen doordat er dan een pre-disbursed datum genoemd wordt.

Deze lening is al verleend ("pre-disbursed") op 19 november 2011. Onderaan staat een opmerking als toelichting: "Your funds will be used to backfill this loan. Repayments will go to you". 

Het gebruik van pre-disbursed leningen heeft nogal wat weerstand opgeroepen bij Kiva-leners. Toch denk ik dat het voor de ontvangers van de leningen veel beter is, als deze pre-disbursed zijn.



Nogmaals, pre-disbursed betekent dus, dat de lener het geld al in handen heeft gekregen van de MFI op die datum. Een typische geval zou kunnen zijn, dat een ondernemer uit zeg Kenya op 1 november bij een kantoor van een MFI binnenloopt en daar aangeeft, dat ze graag geld wil lenen voor haar onderneming. Als deze aanvraag op 19 november helemaal rond is en de MFI de lening inderdaad wil gaan verlenen, dan zullen ze het geld op dat moment aan de lener geven uit de eigen gelden van de MFI. Pas daarna wordt de lening op Kiva geplaatst en gaat daar geld ophalen. Het kan dertig dagen duren voordat de lening op Kiva helemaal gevuld is (of voordat de MFI te horen krijgt dat er niet genoeg Kiva-leden ingeschreven hebben op deze lening). In de tussentijd kan de onderneemster al werken met het geld, en zal ze misschien ook al de eerste terugbetaling doen. Als het geld op Kiva opgehaald is, zal de MFI het bedrag van Kiva krijgen*. Vanaf dat moment legt deze lening geen beslag meer op de gelden van de MFI, maar is het geld afkomstig van de Kiva-leden. De terugbetalingen van deze onderneemster aan de MFI worden nu ook doorgesluist naar de Kiva-leden. Mocht het de onderneemster niet lukken om terug te betalen, dan zullen de Kiva-leden dat merken omdat ze dan hun geld niet terug krijgen (tenzij de MFI bijspringt, wat sommige MFIs doen, dit heet dan "default protection: covered").

Het voordeel voor de ondernemer of onderneemster lijkt me duidelijk: zodra de lening goedgekeurd is, kan deze persoon beschikken over het geld en, letterlijk, aan de slag. Deze snelle uitkering van de lening kan natuurlijk heel waardevol zijn, zo waren er recent veel leningen voor verkopers die speciaal voor de feestdagen extra spullen wilden inslaan - het zou een beetje jammer zijn als die hun geld dan pas op 20 december kregen.

Voor sommige Kiva-leden voelen "pre-disbursed" leningen echter minder persoonlijk. Een groot deel van de aantrekkingskracht van Kiva is nu juist, dat je kunt kiezen naar welke persoon jouw geld gaat. Deze teleurgestelde Kiva-leden denken dat hun $25 niet naar die specifieke persoon gaat, omdat die persoon al het geld immers al gekregen heeft. En ja, de $25 die je inlegt, gaat inderdaad naar de MFI en niet naar de lener. Maar het feit dat je wel van die lener afhankelijk bent voor het terug krijgen van jouw $25 vind ik genoeg. De $25 die je geeft, gaat gekoppeld worden aan het "lot" van deze specifieke ondernemer. Als hij of zij niet kan terugbetalen, krijg jij je geld ook niet terug. Die band vind ik voldoende.

En dus... Blijf op Kiva vooral kiezen voor leningen en leners die jij belangrijk vindt...! (En gebruik bijvoorbeeld de zoekmogelijkheden goed).


* Wat ook vaak gebeurt is dat er geld twee kanten op moet gaan de MFI moet Kiva geld van terugbetalingen van leningen terugbetalen en de MFI krijgt geld van Kiva voor nieuwe leningen. In dat geval wordt meestal uitgerekend wat het verschil is, en wordt alleen dat verschil overgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.