zondag 29 april 2012

Echte landenverzamelaars...

Naar aanleiding van mijn vorige berichtje over "country collectors" ofwel landenverzamelaars werd ik benieuwd, wat de motivatie zou kunnen zijn van mede-Kivanen die hun leningen over zoveel mogelijk landen proberen te verspreiden. Ik heb in een Kiva-team gevraagd of er landenverzamelaars waren die wat vragen zouden willen beantwoorden en dat is gelukt. 

Uit de antwoorden bleek wel, hoe divers het gezelschap is: software consultant Austin uit South Dakota in de VS, de Roemeense Ana die nu in Nederland woont en die computerspellen ontwikkelt, George, gepensioneerd USAF officier uit Oregon (VS) en Anne uit Finland, die lerares Fins voor volwassenen is, reageerden. 

De landenkaart van een van de landenverzamelaars uit dit artikel

De Finse Anne had al een tijd geleden op Facebook gehoord over Kiva, maar pas nu ze is gestopt met roken houdt ze geld over en heeft ze besloten er iets nuttigs mee te doen, namelijk het aan Kiva te besteden. Ze vindt het een mooi idee vindt om mensen te steunen die zelf proberen om hun leven te verbeteren. Ana groeide op in Roemenie en was toen armer dan veel mensen in West-Europa of in de VS, maar toen al, en nu zeker, was ze veel rijker dan het grootste deel van de mensheid; en die mensen wil ze graag helpen zichzelf te helpen. Austin wil mensen vooruit helpen die geen of weinig toegang hebben tot banken of financiele middelen, puur vanwege het land waar ze in geboren zijn. Hij denkt dat veel van deze mensen wel heel succesvol zouden kunnen zijn als ze in een Eerste Wereldland waren geboren, en hij helpt hen dus graag een stapje verder. 

Het verzamelen van landen voelt voor Austin een beetje als een spel, het maakt het doen van leningen op Kiva nog een stukje leuker als hij weer een nieuw land kan toevoegen aan zijn verzameling. Ana begon eerst met het doen van leningen aan haar favoriete landen, maar toen ze Kiva beter leerde kennen leerde ze andere landenverzamelaars kennen, en besloot zelf ook leningen te doen in meer landen, al leent ze vooral nog in Afrika. Ze denkt dat het spreiden van de leningen er ook voor zorgt dat haar risico gespreid wordt. Ook zorgt een lening aan een nieuw land ervoor, dat ze nieuwsgierig wordt naar het leven in dat land, en het nieuws over dat land wat beter volgt. Ook in de rest van haar leven heeft ze wel de neiging om dingen compleet te maken, zoals het volledig uitspelen van alle missies in een computerspel, of het zo volledig mogelijk verkennen van een land of stad waar ze op vakantie is. 
 Anne ziet het verzamelen van landen als een manier om haar bijdrage zo eerlijk mogelijk te verdelen. In haar werk als lerares Fins komt ze ook in aanraking met studenten uit verschillende landen, en ook hierdoor is ze gemotiveerd om aan al die landen hulp te bieden. Verder houdt ze niet zo van verzamelen, en ze grapt dat ze blij is dat haar collectie landen geen ruimte inneemt in haar huis en niet afgestoft hoeft te worden.

Hoewel Austin als doel heeft om voor het einde van 2012 een lening te hebben in alle landen waarin via Kiva geleend kan worden, gaat hij niet alleen op het land af, maar probeert hij ook leners te kiezen die zijn lening het meest verdienen. Op dit moment probeert hij Afrika compleet te maken, omdat hij gelooft dat mensen daar het het hardst nodig hebben. Anne probeert haar leningen vooral te geven aan vrouwen, en dan weer vooral aan alleenstaande moeders, weduwen of ongetrouwde vrouwen, omdat ze vindt dat deze de hulp misschien wel het hardst nodig hebben. Zelf is ze ook een alleenstaande moeder van vier kinderen, dus ze weet hoe moeilijk het soms kan zijn. Ze hoopt dat haar leningen kunnen bijdragen aan de onafhankelijkheid van deze vrouwen. George heeft 262 leningen gedaan in 59 landen via Kiva, sommige landen waren moeilijk te vinden en in andere kun je nu geen leningen meer doen. Hij leent vooral in Oost-Europa en Centraal-Azie.
Ana, tenslotte, is het meest trots op haar leningen in Tanzania, omdat ze iemand kent die daar gewoond heeft en daardoor weet hoe zwaar het leven daar is. Toch is het land waar een lener woont voor haar zeker niet het enige criterium: ze probeert ook een lener te kiezen die de meeste positieve impact zal hebben in zijn of haar gemeenschap: doordat hun kinderen naar school kunnen, doordat ze anderen in dienst kunnen nemen, of doordat ze een dienst aanbieden in hun gemeenschap die hard nodig is. 

De Amerikaanse Austin is op Kiva actief in het team van de atheisten/seculieren. Hij hoopt dat dit team, dat al sinds jaren voorop loopt als het gaat om aantal leningen dat gedaan is, bovenaan kan blijven staan op deze ranglijst om het stigma dat, in ieder geval in de VS, op atheisten rust wat te verlichten. De Roemeense Ana neemt ook deel aan diverse Kiva-teams, volgt discussies en neemt soms deel aan gezamenlijke (leen)activiteiten. Anne is wat minder actief in de teams, maar vindt het vooral erg leuk om geld uit te lenen, en zeker wanneer dat geld dan weer terugbetaald wordt en nog eens en nog eens uitgeleend kan worden. 

Voor geen van de landenverzamelaars is "landen verzamelen" dus de enige motivatie om op Kiva actief te zijn, maar het maakt het voor hen nog net een stukje leuker. En ik wil hen bedanken dat ze de tijd namen om mijn vragen te beantwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.