zaterdag 6 augustus 2011

My Portfolio: Een overzicht van jouw leningen op Kiva

Stel: je bent lid geworden van Kiva en hebt een paar leningen gemaakt. Nu wil je graag zien, hoe het met je leningen gaat. De handigste manier om dat te doen is via de "My portfolio" optie. In het Nederlands wordt voor een overzicht van je beleggingen het woord "beleggingsportefeuille" gebruikt, en zo zou je deze pagina kunnen zien als de portefeuille van al je leningen op Kiva. Als je wilt weten, hoe het met je leningen gaat (of mensen netjes terug betalen en zo) dan ga je naar "My Portfolio". Klik hiervoor de optie "My Portfolio" rechtsboven op elk scherm in Kiva aan.

Het eerste gedeelte van de "My Portfolio" pagina

Op de My Portfolio pagina vind je informatie over hoeveel geld je nu te besteden hebt, hoeveel geld je uit hebt staan in leningen en je vindt informatie over je leningen. Daarnaast is er ook een beetje informatie over hoe het met je teams gaat.

Je "Available Kiva Credit" dat rechtsbovenaan vermeld staat, geeft aan hoeveel dollars er in je Kiva-portemonnee zitten. Deze dollars kun je opnieuw uitlenen (mits je meer dan $25 hebt), je kunt ze laten uitbetalen aan jezelf, je kunt ze cadeau doen aan iemand anders door een cadeaubon te kopen (minimumbedrag ook $25), of je kunt ze aan Kiva doneren.

Bij "Outstanding Loans" staat het bedrag wat jij op dit moment in leningen hebt zitten. Ik heb nu twee leningen van $25 en er is nog niets terug betaald, dus inderdaad is het bedrag bij "Outstanding Loans" $50 en bij "Available Kiva Credit" $0. Zodra mijn twee ondernemers gaan terugbetalen (en dat gaat mogelijk half augustus al gebeuren), zal ik meer geld krijgen bij mijn "Available Kiva Credit" en zal het bedrag bij "Outstanding Loans" minder worden.

Als je nu wat lager kijkt op de My Portfolio pagina, dan zie je dit: 

Het middelste deel van de "My Portfolio" pagina
Bij de "Recent news items" vind je gegevens over je teams, maar er wordt hier ook een melding geplaatst als iemand je prive een berichtje gestuurd heeft, of als er een update geschreven is over een van je leningen. (MFIs kunnen een vervolgbericht schrijven over je lening, bijvoorbeeld halverwege of aan het einde, waarin ze dan vermelden hoe het de lener vergaan is. Dit kan, maar hoeft niet...). Het jammere van dit stuje kje is misschien, dat er een maximaal aantal berichtjes is. Komen er weer nieuwe berichten, dan vallen de oude weg. Je kunt dus berichten toch missen als je niet vaak genoeg inlogt of als er heel veel nieuwe berichtjes in je teams geplaatst worden.

"My impact" is gewoon leuk om te zien. Het geeft weer hoeveel leningen je tot nu toe hebt gedaan enzovoort.

By "Recent loans" zie je een overzicht van de recente leningen die je bent aangegaan. Deze zijn ook aanklikbaar, je komt dan terecht bij de beschrijving van die lening. Onderaan staat ook nog weergegeven (dat zie je in het volgende plaatje) wat de status van die lening is: of er nog geld gezocht wordt, of dat de lener aan het terugbetalen is, en zo ja: welk percentage dan al terugbetaald is. Op dit moment staan mijn twee leningen nog op 0% terugbetaald, maar dat gaat hopelijk snel veranderen.

Onderste deel van de "My Portfolio" pagina

Bij "Recent Updates for My Loans" vind je (nog eens) de recente vervolgberichten van je leningen. Ik heb er nu nog geen. Maar mocht er in de toekomst een nieuw berichtje komen over Hasan of over Nadim, dan zullen die hier staan.

Tenslotte kun je bij "Portfolio Distribution" nog even kijken naar wat statistieken over je leningen. Er zijn tabbladen voor statistieken over aan welk geslacht je uitleent, in welke landen, in welke sector (landbouw, handel, etc) en via welke MFI. Hier kun je een indruk krijgen of je goed bezig bent, mocht je tenminste bepaalde wensen hebben, zoals "vooral lenen aan vrouwen" of "in zoveel mogelijk verschillende landen actief zijn" of "niet meer dan 20% van mijn leningen aan 1 MFI geven".

Wil je toch nog meer weten over je leningen, dan kun je links bovenaan kiezen voor "Loans". Je krijgt dan een gedetailleerder overzicht over hoe het met je leningen gaat. Ook zie je dat er nog andere opties zijn, zoals meer informatie krijgen over je cadeaukaarten en over de gedane transacties (geld uitlenen, geld terugkrijgen: wanneer, aan/van wie, en hoeveel). 


Ik heb er maar even een cirkeltje omheen gezet...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.