woensdag 10 augustus 2011

Expiring loans - leningen die "over de datum" dreigen te gaan...

Op dit moment zijn er een paar leningen die over hun datum dreigen te gaan. Elke lening heeft, vanaf het moment dat die op de website van Kiva getoond wordt, precies 30 dagen (dus 30 x 24 uur, het gaat zelfs op de seconde) de tijd om volledig gefinancierd te worden. Dat er een grens moet zijn, lijkt me vrij logisch: iedereen wil op een gegeven moment wel weten waar die aan toe is: zowel de Kiva-leden die geld uitlenen als de microfinancieringsinstelling (MFI) als de lener. Zou je geen grens trekken, dan zouden leningen soms maanden op de site staan, misschien wel langer dan de tijd waarin de lener terugbetaald. Dus... Een grens.

Zo zien leningen er uit als ze nog maar een paar uur te gaan hebben...

 Een grens van 30 dagen lijkt ook heel redelijk. Maar wat gebeurt er dan, als een lening toch over z'n datum heen gaat, zoals nu dreigt te gebeuren?
Wanneer een lening over de datum gaat, krijgt ieder Kiva-lid die geld had toegezegd, z'n geld terug (een refund, dus). Dat geld kun je dan dus weer toezeggen aan een andere lening, die hopelijk wel helemaal gefinancierd wordt en dus echt van start gaat. De MFI krijgt een bericht dat Kiva voor deze lening geen geld gaat overmaken. Helemaal niets dus. En de lener? Gelukkig is de lener meestal wel goed af, omdat de meeste leningen op Kiva tegenwoordig pre-disbursed zijn. Dat wil zeggen dat de MFI de lener al uitbetaald heeft, en het geld van Kiva hoopte terug te krijgen.

Degene met de grootste problemen hiermee is dus de MFI: die krijgt minder geld van Kiva dan waar ze op gerekend hadden; en moeten dus het "voorgeschoten" geld voor de lening op een andere manier zien op te vangen. Hopelijk betaalt de lener wel terug, maar de MFI heeft tijdelijk minder geld (en kan dus bijvoorbeeld een lening minder aangaan met een andere lener).

Ik ben lid van het "Late Loaning Lenders" of LLL-team, dat is een team van Kiva-leden dat als doel heeft om die leningen die over de datum dreigen te gaan, alsnog te (laten) financieren. Door zelf geld er in te stoppen en daardoor de lening populairder te maken, zullen hopelijk ook andere Kiva-leden (die geen lid hoeven te zijn van het LLL-team) deze lening zien en mee willen financieren.

Regelmatig lukt het zo om een lening alsnog voor de poorten van de expiry-hell weg te slepen. Of het vandaag ook weer lukt? Spannend... Ik heb een bakje popcorn gemaakt en zal vanavond regelmatig checken... (Maar heb helaas zelf helemaal geen geld meer over om nog voor $25 bij te dragen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.