vrijdag 29 juli 2011

Meer uit Kiva halen: lid worden van een team

Om de Kiva belevenis te vergroten (en daardoor meer geld binnen te halen voor de leningen), is Kiva een paar jaar geleden begonnen met Kiva teams. Als Kiva-lid kun je lid worden van een team (of twee teams, of vijf, of honderd). Daarna kun je de leningen die jij doet mee laten tellen voor dat team, en bovendien kun je op het forum van dat team lekker meekletsen over gezamenlijke interesses (raad eens waar "Team Chocolate" over praat?) of over Kiva-leningen.

Mijn teams... tot nu toe....


Als je leningen wilt doen ter meerdere eer en glorie van een bepaald team, moet je eerst lid worden van dat team. Daarna kun je tijdens het betalen van een lening kiezen voor "apply to lending team" en dan, als je van meerdere teams lid bent, kiezen voor het team waar je deze lening aan wil toewijzen. Dit wil niet zeggen dat een lening dan terugbetaald wordt aan zo'n team in plaats van aan jou. De lening is nog steeds helemaal van jou en het terugbetaalde geld zal in jouw potje terugkomen. Het toewijzen van een lening aan een team wil alleen maar zeggen dat het team stijgt in de rangorde van de teams, op het gebied van "aantal toegewezen leningen" en "totaal bedrag aan leningen toegewezen aan dit team".

En teams zijn daar erg blij mee. Er zijn meer dan 19.000 teams, en de teams die bovenaan komen te staan in de ranglijst, krijgen natuurlijk ook weer de meeste nieuwe leden. Verdient iemand er geld aan? Nee hoor. Maar de vriendschappelijke wedijver die hierdoor tussen teams ontstaat, maakt het allemaal nog wat leuker en zorgt waarschijnlijk ook voor meer leningen op Kiva.


Op de ranglijst van teams staat het team van de atheisten al jaren bovenaan. Het christelijke team is tweede, maar hierbij moet natuurlijk wel vermeld worden dat dit een soort algemeen christelijk team is, en dat er daarnaast nog heel veel christelijke teams zijn, die een bepaalde stroming vertegenwoordigen of soms/vaak zelfs een unieke kerk ergens in een stadje in Amerika of zo. Als derde is er dan het Team Europe, en daar mogen wij Europeanen denk ik best trots op zijn. Ik weet niet precies de plaats van het Nederlandse team binnen de rangorde, maar ik ben er wel lid van en klets soms gezellig mee. Voor Belgie is er ook een Belgisch team.

Maar het houdt niet op bij levensbeschouwelijke teams of teams uit bepaalde landen. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of er is wel een team voor. En is er geen team voor, dan staat het je vrij om zelf een team te maken en om andere Kiva-leden te vragen om lid te worden van jouw team. 

Zoek je een leuk team om lid van te worden? Wil je bijvoorbeeld weten of jouw universiteit of jouw stad al een team heeft? Ga dan, terwijl je ingelogd bent, naar de "Community" pagina (klik op het woord community midden boven op de beginpagina van Kiva, of gebruik deze link: http://www.kiva.org/community ). Kies dan een categorie en/of gebruik het zoekveld om op zoek te gaan naar een team van jouw keuze. De meeste teams zijn engelstalig, dus gebruik ook Engelse zoektermen. De meeste teams zijn open teams en toegankelijk voor iedereen. Door simpelweg op de knop "Join team" te klikken, word je al lid van een dergelijk team. Je kunt dan het forum bekijken en zelf ook berichten posten; en je kunt dan ook dus vanaf dan je leningen toewijzen aan dat team.

De "community" startpagina - op zoek naar leuke teams...


Als je lid wordt van een team, stijgt dat team op de rangorde voor wat betreft "aantal leden". Als je een lening toewijst aan een team, stijgt dat team dus op de rangorde voor "aantal leningen" en "totaal geldbedrag geleend". Bovendien zul je meestal zien, dat het logo van dat team verschijnt op de pagina van de lening - dit is ook een beetje reclame voor het team, en kan betekenen dat een volgende lener denkt: "Hee, Team Basketball, daar wil ik misschien ook wel lid van worden, even kijken...".

Zo wijs je je nieuwe lening toe aan een van de teams waartoe je behoort


Let op: als je lid bent van een team, kun je soms in de verleiding komen om meer geld in Kiva te stoppen dan je bedoeling was. Bijvoorbeeld als een mede-teamlid een bepaalde lener aanprijst, of als jouw team in een heftige competitie verwikkeld is met een ander team. Ook al krijg je waarschijnlijk je inleg ook gewoon weer terug, doe geen uitgaven die je niet wilde doen en die je misschien in de problemen brengen met het betalen van je rekeningen of iets dergelijks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.