donderdag 21 juli 2011

Microfinanciering als goed doel of als investering

Je kunt binnen Nederland als particulier op verschillende manieren bijdragen aan microfinanciering. Sommige manieren kosten je geld, andere manieren kunnen  je geld opleveren. Hier een lijstje. Als je meer mogelijkheden weet, schrijf dan even een reactie!




Microfinanciering als goed doel

Bij deze methode geef je geld weg, dit geld krijg je niet meer terug, al kun je wel mogelijk via de belastingdienst een deel van het geld terugkrijgen omdat het een gift is aan een goed doel.
  • FairSpirit microkrediet  Je kunt een minimumbedrag van 20 euro doneren. Deze stichting gebruikt dit geld dan om via Kiva leningen te verstrekken aan een lener in een Derde Wereld land. Als donateur mag je aangeven in welk land de lener moet wonen of in welke bedrijfstak hij/zij moet werken. Maar je mag het ook helemaal aan FairSpirit overlaten. FairSpirit is op dit moment een ANBI, wat wil zeggen dat het door jou gedoneerde geld een aftrekpost is bij je belastingaangifte.
  • Cordaid Microkrediet Dit goede doel heeft een speciale tak voor microkrediet. Je geld zal binnen het goede doel gebruikt worden om hun activiteiten op microkrediet-terrein te ondersteunen. Zij werken samen met microfinancieringsinstellingen in diverse landen en jouw gedoneerde geld gaat naar een van deze instellingen. Je kunt kiezen aan welk soort ondernemer in welk land jouw geld uitgeleend moet worden. Ook dit goede doel is een ANBI en de gift is dus een aftrekpost bij de belastingaangifte. 
  • Diverse andere goede doelen zullen ook microfinancierings-activiteiten hebben. Ik hoop er nog een paar te vinden, maar voorlopig is de tip: kijk bij je favoriete goede doel of zij ook aan microfinanciering doen, en zo ja, of je dit dan specifiek kunt ondersteunen. 
Microfinanciering als goed doel - met hoop op teruggave van het oorspronkelijke bedrag

Bij deze methode leen je je geld uit. Je hoopt dat je het terugkrijgt, maar dit hoeft niet gegarandeerd te zijn.

  • Kiva is een manier om dit te doen. Kiva is Engelstalig. In principe betaalt de lener het door jou uitgeleende geld ook aan jou terug. Je krijgt geen rente. Als de lener het geld niet terug kan betalen, krijg jij meestal ook je geld niet terug. Er is dus een risico dat je niet alles terug krijgt, of zelfs niets! Al is dat risico laag, je moet er wel rekening mee houden als je geld wil uitlenen via Kiva.
  • ASN heeft het Vrouwenspaardeposito waarbij je je geld (minimaal 250 euro) vastlegt voor vijf jaar. Je krijgt het geld gegarandeerd terug na die vijf jaar, maar je krijgt geen rente. De rente over het bedrag dat je vastgezet had, gaat naar Cordaid Microkrediet. Ik heb de indruk dat het bedrag dat in de deposito zit, niet naar microfinanciering gaat. Volgens mij bankiert ASN er "gewoon" mee, en gaat alleen de rente naar microfinancieringsprojecten. De aan Cordaid Microkrediet geschonken rente kun je ook weer, onder voorwaarden, aftrekken van de belasting.
 Microfinanciering als bron van inkomsten

Bij deze methode leen je je geld uit en hoop je meer geld terug te krijgen. Bij sommige opties krijg je gegarandeerd je geld terug en rente, bij andere opties neem je meer risico's en kan het zijn dat je je geld niet helemaal terug krijgt of dat de winst tegenvalt.
  • Triodos bank heeft de Noord-Zuid spaarrekening waarbij het gespaarde bedrag ingezet wordt voor microfinancieringsprojecten. De rente is mogelijk wat lager dan wat je op andere spaarrekeningen krijgen kunt, maar je geld en de rente zijn wel gegarandeerd. 
  • Diverse banken bieden beleggingsproducten aan waarbij het geld naar microfinancieringsinstituten gaat en er hopelijk rente terug komt. Hierbij loop je dus wel risico dat de belegging in waarde daalt, al is dat risico meestal vrij klein. Beleggingen worden o.a. aangeboden door: Triodos, ASN bank, via de SNS bank kun je ook in het fonds van de ASN bank beleggen, via deze link kunt u beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds (NB: Oikocredit is gebaseerd/geinspireerd door christelijke waarden).

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten

    Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.