zondag 28 augustus 2011

Overzicht over je leningen houden

 In een eerder bericht schreef ik al een beetje over hoe je overzicht houdt over je leningen op Kiva. Mocht je nou veel leningen hebben en toch in detail willen weten hoe het met ze allemaal gaat, dan kun je op de My portfolio pagina kiezen voor Loans.

Klikken op "Loans" geeft je meer informatie over je leningen
Je krijgt dan een pagina waar eerst wat statistieken op staan over hoeveel leningen je gedaan hebt, hoeveel geld je nu hebt uitstaan, en hoeveel geld je eventueel verloren bent ("defaults") - en dat vergeleken met het gemiddelde kiva-lid.

Als je daarna naar beneden scrollt, kom je bij het gedeelte van de pagina waar het nu over gaat:




Overzicht van je gedane leningen


Je kunt met de buttons bovenaan ervoor kiezen om alleen een bepaald soort leningen te tonen:

  • All is natuurlijk alle leningen
  • Fundraising zijn de leningen waar jij al geld hebt toegezegd, maar waar nog niet al het geld voor bij elkaar is
  • Funded. Dit is meestal een heel korte fase van een paar uur, net nadat de lening helemaal toegezegd is door Kiva-leden. De lening is volledig gefinancierd. 
  • Paying Back. Dit is de volgende fase die meestal heel wat langer duurt: de fase waarin de lener geacht wordt het geld terug te gaan betalen. De lening valt ook onder paying back als de lener bijvoorbeeld pas over 3 maanden of over een jaar hoeft te beginnen met terugbetalen. 
  • Paid Back. Dit zijn alle leningen die je in het verleden hebt gedaan en die helemaal terugbetaald zijn.
  • Ended with Loss zijn alle leningen die niet of niet helemaal terugbetaald zijn en waarbij het onwaarschijnlijk is dat er nog geld terugbetaald zal worden. (Heel soms gebeurt er een klein wondertje en wordt er alsnog (een deel) terugbetaald van een lening die als "geeindigd met verlies" beschouwd wordt).
  • Refunded. Dit zijn alle leningen waar jij geld voor had toegezegd, maar waarvan het toegezegde bedrag vervolgens teruggestort is naar je Kiva-portemonnee. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een fout was gemaakt in de beschrijving van de lening, of omdat de lening niet voor de deadline helemaal gefinancierd was (zie Expiring loans). 

Het overzicht van je leningen laat vervolgens de volgende gegevens zien: de foto van de lener (met een link naar de overzichtspagina van die lening), hoeveel geld de lener in totaal geleend heeft, hoelang de lening loopt en wanneer deze begonnen is, in welk land de lening gedaan is en via welke MFI, aan welk Kiva team jij de lening hebt toegeschreven, welk bedrag jij aan deze lener hebt geleend, hoeveel de lener al heeft terugbetaald en tenslotte wat de status van de lening is. 



Details van het overzicht van de leningen. Ik heb even wat andere leningen erbij geplakt om ook "Delinquent" en "Paid back" status te kunnen laten zien. Om het anoniem te houden zijn daar de naam en foto deels weggehaald.
Op deze manier kun je van al je leningen bijhouden, hoe het met ze gaat. Via de button Export, rechts bovenaan het overzicht van leningen, kun je ook nog de gegevens exporteren naar Excel. Klikken op de foto of de naam van de lener(s) brengt je naar de pagina van die specifieke lening, waar je meer informatie kunt krijgen, bijvoorbeeld over het afgesproken terugbetaalschema voor deze persoon.

De derde lening op de afbeelding is een lening van iemand die momenteel te laat is met terugbetalen. Dit heet "Delinquent". Er is bij deze persoon nog goede hoop dat hij of zij deze betaling alsnog zal doen en daarna ook door zal gaan met terugbetalen. Maar het kan ook zijn dat de lening van deze persoon straks definitief afgeschreven moet worden, als het de lener echt niet meer lukt om de lening terug te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.