woensdag 17 augustus 2011

Terugbetalingen in detail

Naar aanleiding van mijn blog van gisteren over de terugbetaling door Nadim even een wat uitgebreider verhaal over terugbetalingen. Zoals al gezegd, moet een terugbetaling gedaan worden voor de 1e van de maand waarin deze terugbetaling verwacht wordt. Kiva verwacht dus de "September 2011" terugbetaling van de microfinancieringsinstelling vóór 1 september 2011. De meeste microfinancieringsinstituten betalen tegenwoordig al op de 15e dag van de maand daarvoor terug, dus de terugbetaling van September 2011 kan al op 15 augustus 2011 verwacht worden. Maar soms zie je dat MFIs wat later zijn met terugbetalen, en het kan dus heel goed zijn dat er nog een beetje geld terugbetaald wordt op de 18e van de maand, of de 25e, of zelfs, inderdaad, de 1e van de volgende maand.

Dit is een deel van het terugbetaalschema van Nadim:

Eventueel aanklikken voor een leesbaardere versie
Het terugbetaalschema is te vinden op het tweede tabblad van de pagina die over Nadim's lening gaat. Zoals je kunt zien, was het de bedoeling dat Nadim in september $106,25 terugbetaalde van het oorspronkelijke leenbedrag. Kiva verwachtte dus $106,25 van de MFI van Nadim's lening. Uiteindelijk heeft Nadim deze maand iets meer dan 2 dollar "teveel" betaald. Misschien omdat de zaken goed gaan? Misschien omdat hij de lening sneller wil afbetalen dan volgens het schema? Wie weet... Ik hoop dat het een gunstige reden heeft.

Kiva betaalt vervolgens dit geld terug aan alle Kiva-leners die aan Nadim geld hebben geleend, proportioneel aan hoeveel ze geleend hebben. Ik heb 25 dollar uitgeleend van de in totaal 1275 dollar die Nadim nodig had, en ik krijg dus het 1/51e deel van die $108,80, is inderdaad de $2,13 die ik gekregen heb.

Als je twee of drie leningen hebt lopen, dan kun je nog redelijk gemakkelijk bijhouden hoeveel je elke maand aan geld terug kunt verwachten van die leners. Je gaat gewoon naar de pagina's met hun lening er op en kijkt hoeveel ze in die maand moeten terugbetalen.


Hoeveel geld kun je verwachten, komende maand?

Als je meer leningen hebt lopen, wordt het al snel ingewikkeld om bij te houden wie je hoeveel gaat betalen, en dus hoeveel geld je terug gaat krijgen en misschien weer uit kunt gaan lenen.

Kiva heeft daarom een pagina met de "verwachte terugbetalingen" oftewel "Estimated Repayments". Deze pagina geeft weer hoeveel geld je ongeveer kunt terugverwachten in de komende maanden. De berekening kan geen rekening houden met of iemand wel zal terugbetalen, en houdt ook geen rekening met leningen die misschien vervroegd al helemaal zijn terug betaald (en waar je dus nu niets meer van hoeft te verwachten). Toch geeft het globaal een goed inzicht.

Het "Estimated Repayments" scherm laat je zien wanneer je hoeveel geld kunt terugverwachten van welke lener(s)


"Estimated Repayments" vind je via je portfolio-pagina, rechts bovenaan in het dropdown-menu van Portfolio klik je op "Estimated Repayments".


Snel overzicht van betaalde bedragen 

Je kunt op de pagina "My Portfolio" ook terugzien, wanneer je van welke lener geld terug hebt gekregen. En trouwens ook, wanneer je geld hebt uitgeleend. Dit doe je door rechts bovenaan de optie "Transactions" te kiezen in het dropdown-menu van Portfolio. Dit lijkt op een rekeningoverzicht bij een bank, je ziet gewoon wanneer er hoeveel geld is uitgegaan (en waarvoor) en wanneer er geld is binnengekomen.

De pagina met transacties laat je de bedragen zien die binnenkomen en die je weer uitgeeft. Rechtsboven het bedrag in je Kiva-portemonnee en het totaal uitgeleende bedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.