maandag 11 februari 2013

Een MFI uitgelicht: BRAC Liberia

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, kloppen leners niet rechtstreeks bij Kiva aan. Tussen Kiva en lener zitten instellingen die microfinancieringen verlenen, "microfinancierings instituten" ofwel MFIs. Ik schreef er hier eerder over.

MFIs komen in heel veel soorten en maten, en sommige vind ik (nog?) leuker dan andere. Eentje van de leukere is BRAC.

Klik op het logo voor de engelstalige website van BRAC


BRAC staat voor "Bangladesh Rehabilitation Assistance Committee" en begon (dus) in Bangladesh in 1972. Het is een ontwikkelingsorganisatie die armoede wil verlichten door arme mensen te helpen veranderingen in hun levens aan te brengen.Dit gebeurt op veel verschillende manieren: met financiele diensten, met hulp bieden bij het ontwikkelen van vaardigheden en een inkomen, en ook met onderwijs en gezondheidszorg. BRAC is inmiddels actief in heel veel landen, o.a. in Bangladesh, Pakistan, Afghanistan, Zuid-Soedan en Liberia. Ik leende recent aan Musu via BRAC Liberia, dus ik richt me even op de activiteiten in Liberia.

BRAC is in 2008 in Liberia actief geworden, de microfinancieringstak werd in januari 2009 opgericht en tegen juni van dat jaar werden de eerste leningen verstrekt. Sinds april 2011 is BRAC Liberia verbonden met Kiva en plaatsen ze leningen op Kiva. In de afgelopen twee jaar zijn er zo meer dan 2000 leningen verstrekt via Kiva, waarvan ruim 96% aan vrouwen.

Bezigheden in Liberia zijn onder andere een microfinancieringsprogramma voor vrouwen die arm zijn en een bedrijfje of bezigheid willen starten, een apart leningprogramma voor kleine bedrijven die al wat langer bestaan, een "basis gezondheidszorg programma", waarbij vrouwen uit de gemeenschap training krijgen in basale gezondheidszorg en elke maand bij zo'n 150-200 gezinnen langsgaan om medisch en hygienisch advies te geven, en een landbouwprogramma waarbij boeren training krijgen om de opbrengst te verhogen en te stabiliseren.

 Met de leningen van Kiva kan BRAC Liberia meer leningen geven binnen het microfinancierings- en het kleine bedrijven programma. Mij lijkt dat wel de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.