woensdag 20 februari 2013

Mijn 26e lening gaat naar Zahida - en de Verdubbeldame verdubbelde!

Sinds een goede maand is de Verdubbeldame actief op internet. Doe een goede daad, probeer de wereld te verbeteren, en zij (Marije) doet met je mee en verdubbelt zo je actie. Erg cool, vind ik. Dus ik benaderde haar om ook mee te gaan doen aan Kiva; en om samen een lening te doen. Marije mocht de lening uitzoeken van mij, en jawel, ze koos een mooie uit.

En zo geschiedde het dat Zahida uit Pakistan $25 van mij, en $25 van de Verdubbeldame geleend kreeg:

Zahida met haar koopwaar
 Mevrouw Zahida uit Gujranwala in Pakistan is 45 jaar oud en getrouwd. De afgelopen twee jaar heeft ze een succesvol klein winkeltje in haar buurt. Ze biedt verschillende waren voor dagelijks gebruik aan voor redelijke prijzen. Ze heeft een goede groep klanten met wie ze goed en aardig om kan gaan. Haar man werkt bij een kleine fabriek en verdient niet genoeg inkomen om de hele familie te onderhouden. Zahida verdient genoeg om bij te dragen aan het inkomen van de familie. Ze heeft zeven kinderen en is gemotiveerd om te zorgen voor genoeg eten voor hen, een goede gezondheid en onderwijs.

Omdat ze haar bedrijfje wil laten groeien heeft ze om een lening van $325 gevraagd om daarmee voorraden rijst, granen en meel van de markt te kopen voor een lagere prijs. Ze zal daardoor in staat zijn om te voldoen aan de toenemende vraag. Met een deel van haar opbrengsten wil ze betalen voor de kosten voor onderwijs voor haar kinderen, en daarnaast wil ze er haar bedrijfskapitaal mee verhogen.

De lening werd toegewezen door Kiva-partner Kashf Foundation. Deze organisatie leent alleen aan vrouwelijke micro-ondernemers en vraagt een zeer schappelijke rente van 10% per jaar. Kashf Foundation biedt de leners ook onderwijs over financien en over zakendoen. Zahida zal de $325 terugbetalen in twaalf gelijke delen t/m maart volgend jaar.

Ik vind deze lening erg mooi omdat mijn oma vroeger in haar dorpje ook zo'n winkeltje had om haar gezin mede mee te onderhouden (terwijl opa een vast inkomen binnenbracht als handenarbeider). Verhalen over dat winkeltje en de klanten worden op familiebijeenkomsten nog wel eens verteld. Wie weet heeft Zahida's familie later vergelijkbare verhalen te vertellen.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb ook eindelijk mijn stukje geschreven over onze leeenactie: http://verdubbeldame.blogspot.nl/2013/03/de-verdubbeldame-leent-geld-aan-zahida.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit vind je vast leuk, een enthousiaste nieuwe gebruiker van Kiva: http://bewustzijn8.blogspot.nl/2013/03/verdubbeldaad-18check.html

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.