zaterdag 19 november 2011

Een Kiva cadeaubon kopen

Stel dat jij nu ook door het Kiva-virus bevangen bent, en stel dat je familieleden of vrienden hebt "die alles al hebben", misschien overweeg je dan om voor Sinterklaas of de kerst die familieleden of vrienden een Kiva-cadeaubon te geven.

Een Kiva cadeaubon van mij aan mij.


Als je in de VS woont, kun je de cadeaubon laten opsturen naar je huisadres. Als je ergens anders woont, is het handiger om de cadeaubon gewoon zelf uit te printen. Ook kun je de cadeaubon per e-mail laten bezorgen bij de ontvanger; misschien handig voor penvrienden of voor bijvoorbeeld familie die ver weg woont. Tenslotte kun je de cadeaubon ook via facebook aan iemand geven. Hier weet ik helaas niet veel van, omdat ik zelf geen facebook heb (ja, ik weet dat ik achterloop).

Even nog wat details: je kunt cadeaubonnen kopen voor $25 of een veelvoud daarvan. Minder kan (helaas misschien) niet. Je kunt betalen voor de cadeaubonnen door je Kiva-tegoed te gebruiken of door na de bestelling te betalen via je PayPal-account of via een credit card. Het is belangrijk om te beseffen dat de ontvanger van de cadeaubon hem binnen 12 maanden moet gebruiken, anders wordt het geld beschouwd als "gedoneerd aan Kiva" en wordt het gebruikt voor de kosten die de organisatie Kiva maakt - als je dit wil voorkomen, leg ik op een andere pagina een trucje uit.

Hier dus de stappen om een cadeaubon te maken en 'm zelf uit te printen of per e-mail te versturen:  1. Log in in je account op www.kiva.org

2. Klik ofwel op "gifts" rechtsboven, ofwel op "Gift it" onder je Kiva-tegoed. Let op: klik niet op Donate, dit betekent dat je geld aan Kiva wilt geven!

Klik of op GIFTS of op Gift It... 
3. Je komt dan op de pagina die je de cadeaubon laat samenstellen. De optie "print uw cadeaubon zelf uit" is automatisch geselecteerd (groen), de andere opties kun je aanklikken.

Postal Delivery kan alleen in de Verenigde Staten... De rest van de opties zijn wel mogelijk voor mensen in Nederland en Belgie.

4. Als je de optie Print Now kiest, kun je de volgende velden invullen:

Geef aan, voor wie de kaart bestemd is bij het veld "To". Deze tekst zal op de kaart komen te staan, dus ik zet er vaak "Beste" of "Lieve" voor, zodat er "Beste Henk, dit is een cadeaubon" zal komen te staan, in plaats van "Henk, dit is een cadeaubon". Geef de afzender aan bij "From". Dit is niet verplicht en een vrije tekst, dus "Van je mysterieuze aanbidder" mag ook. Tenslotte kun je een berichtje toevoegen (in het "Message" veld), dit komt ook op de kaart te staan. Verwijs dan bijvoorbeeld naar mijn uitleg over hoe Kiva werkt :-) .

De standaard waarde van de cadeaubon is $25, je kunt ook voor een groter bedrag kiezen. En standaard stuur je 1 cadeaubon. Als je verschillende cadeaubonnen wil maken voor verschillende mensen, kies hier dan gewoon voor "Quantity=1" en maak na deze cadeaubon gewoon weer een volgende aan (terug naar stap 2 dus).

Je moet aanklikken dat je de "terms and conditions" gelezen hebt. Zoals ik al aangaf, is de belangrijkste dat de cadeaubon "maar" 12 maanden geldig is, en dat het geld daarna vervalt aan Kiva. (Zie hier voor een trucje om dit alsnog te voorkomen als je ontvanger de cadeaubon niet inlost).

Klik op Add to Basket als je nog niet wilt betalen, maar als je bijvoorbeeld nog een cadeaubon wil maken. Je kunt dan later naar je Basket gaan om alle cadeaubonnen tegelijkertijd af te rekenen.
Klik op Add to Basket and Checkout als je meteen wilt betalen.

4b. Als je je cadeaubon via de mail aan de ontvanger wil versturen en de optie "Email delivery" kiest, dan moet je in het vakje "Recipient Email" het e-mailadres van de ontvanger opgeven. Het mooie is misschien dat je daaronder ook aan kunt geven, wanneer de e-mail met de cadeaubon er in dan verstuurd moet worden (dan kun je dus bijvoorbeeld een keer in de zes maanden even alle verjaardagen plannen, en dan lijkt het net of je op tijd aan de verjaardag hebt gedacht - of ben ik de enige die daar moeite mee heeft?). De rest van de vakjes is hetzelfde als bij de print-cadeaubon. De ontvanger zal de cadeaubon als bijlage bij  het e-mailtje krijgen en kan 'm dan eventueel zelf printen.

5. Als je uiteindelijk gaat betalen, kan dat vanuit je Kiva-tegoed of met PayPal of je creditcard. Zie voor "hoe te betalen" een ander bericht van mij. Let op: Kiva zal je tijdens het betaalproces vragen om een donatie aan Kiva, dit bedrag kun je echter verlagen naar $0,- door op Edit te klikken.6. Als je betaald hebt en je hebt gekozen voor e-mailaflevering, gebeurt er nu niets. Je ontvanger zal een e-mailtje krijgen met daarin de cadeaubon. Als je gekozen had voor een printversie, krijg je nu een mailtje op het e-mailadres dat verbonden is met je Kiva-account. In dit mailtje bevindt zich een link naar de printversie van de cadeaubon. Stop mooi papier in je printer, klik op print, en klaar!De grote pijl wijst naar de link voor de printversie van de cadeaubon. De kleine pijl wijst naar de code van 16 letters en cijfers die uniek is voor deze cadeaubon; en die de ontvanger van je cadeaubon straks moet invullen om de cadeaubon te kunnen omzetten in Kiva-tegoed.


PS. Informatie over het gebruiken/inwisselen van de cadeaubon vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.