zondag 20 november 2011

Mijn vijfde lening gaat naar de Mujeres Exitosas Group in Peru

Mijn vijfde lening is naar de Mujeres Exitosas Group gegaan in Peru. Een groepslening is een lening aan meerdere mensen tegelijk. Ze krijgen meestal allemaal hetzelfde bedrag, en vaak staan ze met de hele groep garant voor dit bedrag. Dit betekent dat het risico voor de MFI en voor de uitlener (mij) kleiner is. Waar bij "gewone" leningen de lener vaak een onderpand moet hebben dat in beslag genomen kan worden bij wanbetaling, is dat bij een groepslening daarom meestal niet nodig. Dit kan helpen om ook armere mensen (die geen auto of huis hebben als onderpand) een lening te kunnen geven. Een groep geeft vaak ook steun, denk ik. Je kunt samen praten over hoe het met je bedrijfje gaat, je kunt adviezen en tips uitwisselen en er zal vast ook soms onderling gehandeld worden. 
De MFI die de lening aan deze "Succesvolle Vrouwen" (en blijkbaar ook een enkele heer) heeft gegeven is Edaprospo. Ik ben wel een fan van Edaprospo: ze bieden de clienten niet alleen een lening, maar ook nog training in hoe je je bedrijf succesvol kunt maken, werkopleidingen voor gehandicapten, en er worden gezondheidswerkers getraind die de hele gemeenschap kunnen helpen.

De tekst bij de Kiva-lening gaat in op een van de zeven leden:

De groep "Succesvolle Vrouwen" bestaat uit zeven leden.Flora is de vrouw met het rode shirt. Ze is 53 jaar, niet getrouwd en heeft geen kinderen. Wel zorgt ze sinds de dood van haar zus voor haar twee neefjes. Flora verkoopt al twaalf jaar babykleding op straat en met de lening wil ze polo-shirtjes, truien en baby-dekentjes kopen om ze vervolgens te verkopen. Flora zou het liefst een eigen winkel willen hebben waar ze haar kleding zou kunnen verkopen, ook om nog beter voor de toekomst van haar neefjes te kunnen zorgen.
Er is aan de groep een lening van $1200 gegeven, wat waarschijnlijk in zeven gelijke porties verdeeld is over de groepsleden. Flora heeft dus nu ca. $170 te leen om meer inventaris van te kopen. De andere zes leden zullen ook elk hun eigen bedrijf hebben waarin ze deze lening gaan investeren.

De terugbetalingen worden in vier gelijke termijnen verwacht tussen februari en mei volgend jaar. Hopelijk lukt het Rosa en de andere leden van deze groep om met hun lening hun bedrijfje weer wat verder te ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.