donderdag 26 januari 2012

Microfinancieringsinstituten of MFI, een kort overzicht

Dit is een kort overzicht van wat ik weet over MFI's. Later volgt meer...  

 Kiva werkt samen met microfinancieringsinstituten of MFI's in vele landen. Deze MFI's beoordelen wie een lening krijgt, communiceren met de lener en beheren de leningen. De MFI's zijn ook verantwoordelijk voor het plaatsen van de lening op Kiva, en maken dus de foto en het verslag over de lener. (Vaak is dat verslag wel in de plaatselijke taal en is er bij Kiva een vrijwilliger die dit vertaalt naar het Engels).

Op de Field Partner pagina van Kiva staat een overzicht van alle MFI's waarmee Kiva samenwerkt (of samengewerkt heeft)


De microfinancieringsinstituten werken dus samen met Kiva, maar zijn zeker niet door Kiva opgericht. De werkwijze van Kiva is eerder dat ze in verschillende landen op zoek zijn gegaan naar instituten of organisaties die daar al microkredieten verleenden, en dat er toen een samenwerkingsverband ontstaan is.



Minimum-eisen

Kiva heeft de volgende minimum-eisen op haar website staan:
  • de MFI moet minimaal duizend actieve leners hebben 
  • de MFI moet al minstens twee tot drie jaar leningen geven aan de armen of aan kwetsbare mensen
  • een van de doelen van de MFI moet zijn om die armoede of kwetsbaarheid te verkleinen
  • de MFI moet legaal zijn en geregistreerd zijn in het land waar de MFI actief is
  • er moeten financiele controles gedaan zijn en financiele verslagen beschikbaar zijn.


Eigenschappen van MFI's

De MFI's zijn heel verschillend.
  • opgericht door de overheid, door een goed doel, als zijtak van een bank, door de leden zelf (een soort cooperatie dus), door zakenlieden die goed doen en geld verdienen willen combineren. 
  • winst maken kan wel of niet een doel zijn van een MFI. Sommige moeten quitte spelen, andere mogen zelfs verlies draaien. 
  • onderdeel van een groter geheel (van een goed doel met meerdere activiteiten) of op zichzelf staand,
  • er zijn enorme verschillen in de grootte van een MFI,
  • er zijn ook grote verschillen in de specifieke werkwijze van MFI's,
  • tenslotte zijn de gebieden waar MFI's werken en dus hun klanten en specifieke "uitdagingen" heel verschillend.

Bezigheden van de MFI's

De kenmerkende bezigheid van een MFI is natuurlijk "het verlenen van microkredieten". Voor sommige MFI's blijft het daar ook bij. Op zich is dit ook al een heel nobel doel. Maar veel andere MFI's verrichten nog andere activiteiten:

  1. MFI biedt naast microkredieten ook micro-spaarrekeningen en micro-verzekeringen. 
  2. MFI biedt ook onderwijs over financiele en zakelijke onderwerpen. (Je klanten hierover educatie geven kan ook hun terugbetaalgedrag en dus jouw winst bevorderen).
  3. MFI biedt ook onderwijs over onderwerpen die niet direct met de leningen te maken heeft, bijvoorbeeld over gezondheid, hygiene, rechten van vrouwen etc. En/of ze ondersteunen het onderwijs aan de kinderen van hun leners door schoolgeld te geven of te lenen.
  4. MFI ontplooit ook andere activiteiten zoals actief ondersteunen van de bouw van huizen, hulp bij een plaatselijke ramp, of een gezondheidskliniekje waar men goedkoop of gratis terecht kan.
Deze lijst van de groep atheisten op Kiva geeft een overzicht van alle MFI's en hun sociale bezigheden.
Twijfelachtige activiteiten of eigenschappen van MFI's

Ik ben er van overtuigd dat Kiva probeert alleen met MFI's samen te werken die werkelijk het beste voor hun klanten willen. Aan MFI's is bijvoorbeeld ook gevraagd om de "klantbeschermingsprincipes" te volgen. Kiva bezoekt ook (bijna) elke MFI om te zien of de dagelijkse gang van zaken aansluit bij wat er op papier staat.

Toch zijn er dingen waar je over kunt twijfelen:
  • De hoeveelheid rente die een MFI van leners vraagt, kan je te hoog vinden
  • Sommige religieuze MFI's gebruiken hun MFI ook om hun versie van het evangelie te verkondigen aan de klanten die van hen afhankelijk zijn
  • Sommige MFI's hebben beleid bij hun leningen dat niet kan stroken met wat jij zou doen (alleen lenen aan vrouwen, lenen aan mensen die bier of tabak verkopen, lenen aan mensen die "natuurgenezer" zijn).
Heb jij je eigen principes bij het kiezen van je leningen? Heb jij bepaalde MFI's die je vermijdt, of juist MFI's waar je graag leningen van ondersteunt, en waarom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.