vrijdag 20 januari 2012

Help Kiva de winter door...

Ja, niet schrikken hoor, met Kiva zal het best wel goed gaan. Het gaat meer om de Kiva-leners en de MFIs.

Om beter voorbereid te zijn op het "cadeauseizoen" (Thanksgiving en kerst) heeft Kiva vanaf november aan de MFIs gevraagd om meer leningen te plaatsen (zie ook hier). Vorig jaar viel Kiva namelijk helemaal stil vlak na de kerst: mensen hadden zoveel cadeaukaarten gekregen en ingewisseld, dat alle leningen helemaal volgeboekt waren. Als een MFI dan al op 28 december weer vijf leningen plaatste, waren die ook binnen enkele minuten helemaal volgeschreven, en weer weg van de site. Dus Kiva dacht dit jaar slim te zijn en liet MFIs meer leningen plaatsen. Ook zouden deze leningen niet over de datum gaan, zoals leningen normaal gesproken wel doen op Kiva. Met succes, want tijdens alle feestdagen bleven er altijd nog minimaal 1000 leningen op de site staan, waar nieuwe "Kivanen" uit konden kiezen. Maar nu, half januari, zijn er dus nog wat van die oude leningen over. En binnenkort gaan ze wel over de datum. Vanaf 31 januari verstrijken de eerste deadlines.



Een Kiva-team waar ik lid van ben, is nu al fel actie aan het voeren om dat te voorkomen. Het gaat om de Late Loaning Lenders. Dit team heeft als enige doel het voorkomen van het over de datum gaan van leningen. Hoewel de meeste leners niet de dupe zullen worden van het over de datum gaan van hun lening (omdat hun lening pre-disbursed was), wordt de MFI wel de dupe. En nu zullen de meeste MFIs een bedrag van zeg 500 of 1000 dollar ook nog wel "uit eigen reserves" kunnen uitlenen, maar als te vaak leningen die op Kiva staan niet worden opgevuld (terwijl een MFI er op vertrouwt dat dit wel gebeurt, en die MFI ook moeite heeft gedaan om foto en beschrijving van de lener op Kiva te krijgen), kan een MFI toch wel in de problemen komen, denken wij van het LLL-team.

Dus worden de komende weken best wel spannend. Gaat het ons lukken om alle (op dit moment ca. 500) leningen die dreigen niet gevuld te worden, te redden?

Mocht je dus nog geld op je Kiva-rekening hebben staan, of mocht je nog wat geld over hebben na de dure decembermaand en nog wat goeds willen doen... Kom naar Kiva en leen je geld uit aan een "late lening"... Op een forum wordt op dit moment bijgehouden, welke leners het meest dringend geld nodig hebben, omdat de deadline van hun lening op 31 januari zal verstrijken, zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.